TOPlist
Sledujte nás:

Co je horší: cukr nebo tuk?

Zpět

Tisková konference Fóra zdravé výživy, „Hlavní viník: cukr?“, 25. 11. 2015

Cukr je v současné době velmi diskutovaným tématem, napříč odbornou i laickou veřejností. Svým rozsahem komunikace převyšuje cukr i stálý evergreen mezi tématy – tuky. Je to snad tím, že cukr je ve srovnání s tuky v dnešní době z hlediska spotřeby a našeho zdraví větší problém?

V ČR má stále téměř 70 % dospělé populace zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, která je jedním ze zásadních rizikových faktorů onemocnění srdce a cév. Ta mají sice u nás sestupnou tendenci v příčinách úmrtí, ale stále je to příčina nejčastější. A množství a složení tuku v jídelníčku v těchto případech sehrává velmi důležitou roli. V dnešní době je však třeba mluvit také o nadváze a obezitě, které se týkají cca 50 % dospělé české populace, a o cukrovce (diabetes mellitus). Registrovaných diabetiků je u nás téměř 900 tisíc, ale odborníci se shodují, že skutečná čísla budou ještě vyšší. Naprostá většina diabetiků je diabetiků 2. typu a více než 80 % potřebuje redukovat tělesnou hmotnost.

Všechna zmiňovaná rizika spolu velmi často souvisí. Obezita je onemocnění, které vzniká dlouhodobým a výrazným rozdílem mezi energetickým příjmem a výdejem, kdy energetický výdej je řádově nižší oproti příjmu. Pro nemalou skupinu lidí je obezita spojena i se zvýšeným množstvím vnitrobřišního (intraabdominálního) tuku a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Vnitrobřišní tuk je dále kromě obezity spojen s tělesnou neaktivitou a nevhodným složením stravy, která je bohatá zejména na nasycené mastné kyseliny. Centrální obezita je tedy mimo jiné zásadně ovlivněna množstvím nasycených mastných kyselin, které každý den zkonzumujeme. Na základě těchto poznatků se lidé snaží výrazně omezit přísun živočišných tuků a některých rostlinných olejů, zejména těch tropických (palmojádrový, kokosový), které jsou výrazným zdrojem nasycených mastných kyselin. Díky této snaze se však může v jídelníčku výrazně zvýšit přísun nejen sacharidů jako celku, tedy jak komplexních, včetně vlákniny, tak ale i jednoduchých, tedy cukrů, což má paradoxně ve výsledku stejně rizikový dopad pro naše cévy a hladinu cholesterolu v krvi jako nadměrný příjem nasycených mastných kyselin. Podle některých autorů je riziko plynoucí z vysokosacharidové nízkotučné diety dokonce vyšší než riziko, které plyne z diety obsahující vysoké procento nasycených mastných kyselin. To však neznamená, že by tuky s převahou nasycených mastných kyselin byly něčím lepším, nebo že bychom je nemuseli „řešit“.

Pokud snížíme konzumaci tuků (bez ohledu na složení), avšak vzroste příjem sacharidů (zejména jednoduchých sacharidů a potravin obsahujících škroby a zároveň mající vyšší glykemický index), vliv na hladinu cholesterolu v krvi a na množství vnitrobřišního tuku zůstává výrazně rizikový.

Při vyšším příjmu sacharidů (nejen cukru) se totiž zvyšuje hladina krevní glukózy, na kterou organizmus reaguje vyplavováním inzulínu, který zajistí uložení glukózy v buňkách ve formě glykogenu (tedy živočišného škrobu). Pokud je ale glukózy „k uklizení“ velké množství a svalový glykogen není současně spotřebován fyzickou aktivitou, dochází k její přeměně na zásobní tuk. Nadbytečné množství energie z cukrů se bohužel výrazně ukládá do intraabdominálního tuku, tedy do oblasti pasu, a ten pak zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

Jaký tedy můžeme udělat závěr? 

Je velmi problematické tvrdit, že cukry jsou rizikovější složkou stravy než tuky, zejména pokud se zaměříme na tuky s obsahem transmastných nebo vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Záleží zejména na celkovém množství vydané energie (s ohledem na energetický příjem). Přidaný cukr stejně jako nasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové živiny. Není proto potřeba diskutovat, co škodí více a co méně. Obě skupiny mají definovanou tolerovanou hodnotu příjmu, kterou je potřeba dodržovat. A v případě, že se rozhodneme eliminovat spotřebu rizikové složky ve své stravě, musíme důsledně dbát na to, čím ji nahrazujeme, ať už se jedná o cukr nebo tuk.

Veškerá současná doporučení týkající se skladby stravy radí nahrazovat nasycené MK za nenasycené MK a podobně i přidaný (jednoduchý) cukr nahrazovat komplexními sacharidy (složenými) s vyšším podílem vlákniny.

Praktické tipy na závěr:

  • sledujte na obalech informace o obsahu cukru i tuku (zejména nasycených mastných kyselin),
  • vyhýbejte se výrobkům, kde je hodně jak cukru, tak nasycených mastných kyselin, vybírejte si – když už, takové výrobky, které obsahují jedno, nebo druhé 
  • v jídelníčku dbejte na zastoupení sacharidů a tuků nejlépe ve formě komplexních sacharidů a kvalitních rostlinných tuků s převahou nenasycených mastných kyselin,
  • jestliže nezvládnete uhlídat množství cukru (nebo tuku), případně se rozhodnete mlsat, vyšší příjem energie se snažte vydat přiměřenou pohybovou aktivitou.
Hodnocení (80 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 02. 2017 11:28
super článek
30. 01. 2017 19:32
Super článek kg
30. 01. 2017 12:59
Pěkný článek ...
28. 01. 2017 13:31
Záleží na každím, jak to zvládá, já bojuju s oběma, snažím se doplnit pohyb, co to jen jde :-)
24. 01. 2017 06:41
Chce to praxi, hodně číst a když už zhřeším, tak přidat pohyb...
23. 01. 2017 08:32
když zhřeším - o to víc cvičím
22. 01. 2017 20:57
vím to a přesto se nedokážu často ovládnout
22. 01. 2017 19:22
znovu jsem si to celé přečetla, a čím dál tím víc si uvědomuji, že dostatečným pohybem se sacharidy i tuky dají zvládnout.
21. 01. 2017 21:53
No asi tak !!! Všeho s mírou !!! Jinak čím vyšší příjem, tím vyšší vydání energie :-) Zatím s tím bojuji !!! Ale začínám si zvykat !!
21. 01. 2017 10:32
Zatím se mi daří cukry i tuky částečně omezovat. :-)
20. 01. 2017 23:41
Také bych uvítala rady co špatného nahradit zdravějším
20. 01. 2017 22:10
tak rychle raději vyběhnout do terénu
20. 01. 2017 10:04
Nezhřešit je fakt zatím pro mě nemožné
19. 01. 2017 20:49
Cukr mám pod kontrolou ale tuk nevím protože já užívám každý den 2 lžičky lněného oleje na snížení cholesterolu.
19. 01. 2017 07:43
Sladkému jsrm včera odolala,chlebíčkům ne...
18. 01. 2017 22:01
Pro mě je hrozbou obojek zatím co cukr dokážu uhlídat si myslím.obstojně tak s tukem si musím dávat ještě větší pozor, protože jak vsechny víme, není tuk jako tuk.
18. 01. 2017 22:01
Pro mě je hrozbou obojek zatím co cukr dokážu uhlídat si myslím.obstojně tak s tukem si musím dávat ještě větší pozor, protože jak vsechny víme, není tuk jako tuk.
18. 01. 2017 18:13
Cukr nebo tuk, zatím v sebekoučinku nezvládám ani jedno.
18. 01. 2017 17:38
Z mého pohledu je celkem jedno, co je horší, protože laik myslím nemá šanci v obchodě uhlídat parametry správné potraviny, datum spotřeby a peněženku v rozumném časovém limitu.
Dokonce mám pocit, jak tady čtu spousty starších článků, ke kterým jsem se ještě ani nedostala-že po tom co je zjištěno, jak průmyslově zpracovávané potraviny působí na lidský život a zdraví, by výroba těchto prokázaných"otravin"měla být trestná.
18. 01. 2017 13:47
Podle mne je horší hrozba tuk, protože sladké mě neláká (ale takový obložený chlebíček) to už si dám říci.
18. 01. 2017 12:47
Podle mě je horší cukr nebo tuk v závislosti na tom, co má kdo rád. Já miluji sladké a je pro mě jednoznačně horší cukr, protože nezdravého tuku tolik nesním.
18. 01. 2017 11:33
Mrkněte na videa Margit Slimákové, zajímavé, nebo nekalá konkurence?
18. 01. 2017 09:59
ajímavý článek, cukry jsou podle mne považovány za menší zlo než tuky - záleží na každém z nás jk k tomu přistupuje - každý organismus je jiný
17. 01. 2017 21:51
Zdravím Vás všechny .Jsem u STOBU již podruhé ,ale minule to bylo úplně něco jiného .Teď mám sebekoučíng a jde to perfektně.Tenkrát nás vedla paní instruktorka stylem zhubni co nejvíc at máme výsledky doporučovala nám zázračné vodičky (e- carnitin) nutila nás anairobně cvičit hodinu aerobik v šíleném rytmu tak že některé kolegině nemohli popadnout na konci dech .Nafasovli jsme brožurky s GI indexem a měli jsme se snažit .Nevím kde byla ta chyba ,ale tenkráte mě to přišlo jako hrozné mučení hladem (asi jsem nedával pozor nebo že snad se na něco zapomělo ) rozhodně ted u sebekaučingu jsem skoro pkaždý den přejedený a semaforky mám vesměs všechny krásně zelené :-) Máte to perfektně udělané na tom netu moc se mi to líbí a jedu na 100% Karel.
17. 01. 2017 20:44
Dasa + Ant:díky za vaše komenty-přesně v tom duchu jsem chtěla napsat ale hledala jsem vhodnou formu......peněženku na hlasování mám připravenou.Věřím, že i mnozí jiní a nejen zde na STOBu.Jen není jisto, zda se nás nasbírá dost, abychom hnuli potravinářským průmyslem :-)))..Ale bylo by to krásné a Iva Málková a její squadra , by si mohli místo převýchovy tlouštíků založit cestovku :-))
17. 01. 2017 20:15
ant.314: přesně řečeno :-)
17. 01. 2017 20:14
pokud by se měl člověk seriozně zabývat semaforkem SAFA, musely by 1) hodnoty odpovídat skutečnosti - což neodpovídají, protože jsou vypočítány nějakým záhadným koeficientem, a 2) by musely zohledňovat skutečnost, kterou jsem podrobně popsala na jiném místě, že totiž některé nasycené tuky, např. kyselina laurová, která je většinově zastoupena třeba v kokosovém oleji, organismu vůbec neškodí, naopak, pomáhají oběhu ostatních mastných kyselin v cévách a tím snižují riziko ucpávání cév jinými tuky. viz můj blog "Leden - semaforky" v komentářích.
17. 01. 2017 20:07
Medvedice3: ano, nekupovat to :-D jiná cesta neexistuje. tam, kde je poptávka, bude vždy nabídka.
17. 01. 2017 20:07
nikdy mě nenapadlo, že sním tolik sacharidů v jednom dni..a tuků..
17. 01. 2017 20:06
tetak: pokud je těstovin přiměřené množství, tak semaforky zůstanou zelené. nahraďte těstoviny luštěninami nebo jinou přílohou a budete mít semaforky v pohodě.
17. 01. 2017 20:03
Emu24: to, co děláte je nebezpečný hazard, za který se vám tělo pomstí - ne hned, ale až někdy... o to je to nebezpečnější. pokud tělo nemá dostatek sacharidů, a musí metabolizovat bílkoviny na energii, musí se dost nadřít játra, vzniká jako vedlejší produkt čpavek a ten zase musí odbourávat ledviny. být vámi, tak se začnu stravovat zdravěji. určitě zhubnete, o tom není pochyb, ale jojo-efekt vás nemine. vlastní zkušenost.
17. 01. 2017 19:37
medvedice3: Snad leda ze by dost lidi "hlasovalo penezenkou", na to vyrobci skutecne slysi.
17. 01. 2017 17:48
Poslední dobou se mi daří dodržovat množství sacharidů, cukrů, tuků i hodnotu Safa, ale zase překračuji množství bílkovin. Není to jednoduché, všechno správně vybalancovat !
17. 01. 2017 16:40
Snažím se orientovat na LCHF, myslíte, že jsem podlehl zázračné dietě nebo na tom něco je?
17. 01. 2017 16:28
Ano, chápu to a proto mne pohyb v práci vždy zachraňoval, tedky odchodem do důchodu mám jediné 2 možnosti: bud zůstanu na sladkém a pak musím najít pohybovou aktivitu a nebo ubrat sladké.
17. 01. 2017 15:04
Nejím sladké a stejně mi sacharidy skoro pořád svítí žlutě.Stačí ovoce,těstoviny a je to.
17. 01. 2017 11:35
Bylo již napsáno mnoho o těchto problémech a těší mne,že se zde dozvídám,že obojí našemu organismu škodí.A nadměrné užívání sacharidů možná ještě více vzhledem k jejich přeměně na tuk.Vím,žer viscerální tuk(v oblasti břicha)je velmi nebezpečný.Děkuji moc za tento článek.
17. 01. 2017 11:25
Zajímavý článek, cukry jsou podle mne považovány za menší zlo než tuky, ale když si přečtu jak to všechno souvisí a jak náhrada tuků za cukry v těle působí, stojí to určitě za zamyšlení.
17. 01. 2017 10:36
Osobně, zvlášť pro hubnoucího považuju za větší zlo jednoduché cukry, jde o to, že problém tuků je složitější, pokud nahradíme téměř všechny nasycené tuky těmi nenasycenými, vzniká jiný problém, a to pravděpodobnost vysokého příjmu omega 6 nenasycených mastných kyselin, a to je pro zdraví člověka také nepříznivé ... těším se na měsíc tuků, jestli tam tato problematika bude podrobněji rozvedena ...
17. 01. 2017 10:12
Uvítala bych nějaké příklady.
17. 01. 2017 10:09
Tuky u mě nejsou problém, ale cukry(sacharidy) jsou. Stačí si dát k obědu např.těstoviny a je vybráno
17. 01. 2017 09:56
Dlouho si už zadávám jídelníčky do sebekoučinku, a dosáhnout předepsanou hodnotu tuků mi dá docela práci i přes konzumaci oříšků a podobně - ale je pravda, že u mě neexistuje namazat si na pečivo máslo či cokoliv jiného - zato hodnota cukrů - ty jsou snad všude...stačí příloha k obědu a hned mám cukry vyčerpané na celý den :-)
17. 01. 2017 09:33
Uhlídat cukry pro mě vždy bylo těžší, než uhlídat tuky, to sladké je pro mě prostě mor.. :-)
17. 01. 2017 09:12
A úplně nejdůležitější je pohyb!!!!
17. 01. 2017 09:10
Prostě všeho z mírou a odolávat "chutím"
17. 01. 2017 08:36
No, budu se snažit.
17. 01. 2017 08:30
Sladké prakticky nejím, ale jak je to s pečivem?
17. 01. 2017 08:10
Nic nového pod sluncem - stále platí staré dobré VŠEHO S MÍROU. Jen to dodržet :-((
17. 01. 2017 08:07
Je to náročné sledovat všechny informace na obalech, ale tento měsíc je inspirací jak dál.
17. 01. 2017 08:03
To je přesně můj případ, nadváhu jsem si způsobila sladkým pečivem.
17. 01. 2017 07:54
Tohle bude asi můj případ. Mám vyšší cholesterol, přestože nemastím přílohy, nejím tučné maso, výrobky z něj, salámy a pod. Sýry a jogurty si kupuji nízkotučné Ale sacharidy překračuji a ujíždím na sušenkách a čokoládách - takže nejhorší kombinace cukr + tuk, jestli jsem to dobře pochopila.
17. 01. 2017 07:41
zajímavý článek akorát už nevím co dřív sledovat na obalech
17. 01. 2017 07:33
" Přidaný cukr stejně jako nasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové živiny" naprosto souhlasím.
17. 01. 2017 07:31
Praktické tipy na závěr mi připadají dost obecné a všeobecně známé. Ctělo by to asi nějaké konkrétnější rady, např. co nahradit čím.
17. 01. 2017 06:57
Myslíte si, existuje nějaký způsob, který by změnil receptury výrobců ke zdravějším variantám? Myslím všeobecně, nikoliv pro vyčleněný regál s nápisem "zdravá výživa"?

Naši partneři